MENÜ

Sziderikus asztrológia
A fényszögek témája a másik oldalamon található: http://fenyszogek.freewb.hu/

A két weboldalamra több menüpontban feltöltött fotókat már nem lehet olvasható nagyságúra nagyítani egy kattintással, ezért ha érdekel, úgy tudod elolvasni őket, hogy lemented őket, és kinagyítod a saját gépeden.

Szeretem a jó írókat. Kérlek engedd meg hogy bemutassam a kedvenceimet. Talán a te rokonszenved is elnyerik...

........................................................................................................................................................................................

Az első számú kedvencem:  Lawrence Sanders.

Lawrence Sanders
(1920-98)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ajánlatom tőle:

http://asztrologia.freewb.hu/emberekkel-foglalkozol

http://asztrologia.freewb.hu/hazugsagok

Idézet a Hatodik parancsolatból: 

"Arcon csókoltam, és kiszálltam. Utánanéztem, míg elhajtott. Amikor elkanyarodott a Main Streetre, integettem neki, de alig hiszem, hogy látta volna. Reméltem, hogy nem megy be az étterembe. Reméltem,  hogy semmi baj nem történik vele. Reméltem, hogy boldog lesz. Reméltem, hogy másnap reggel nem ébredek másnaposan. Reméltem, hogy halálom után a mennyországba jutok.

Tudtam, hogy mindezekből semmi se következik be.

Visszamentem a bárba. Ittam két brandyt tisztán, úgy véltem, ez lecsiggatja bennem a tamtamot, és képes leszek altató nélkül is elaludni. Valami motoszkált bennem. Egy emlék motoszkált, de nem tudtam előhúzni, meghatározni, mi is az. Semmi köze sem volt a nyomozáshoz. Egy emlék volt, amelyet az utolsó néhány óra történései hívtak elő, valami, ami Millivel kapcsolatban történt.

Több mint egy órába került, amíg előástam. Odafönn voltam a szobámban, kuporogtam az ágyon, csizmám lehúzva, zokni a fél lábamon, amikor beugrott. Ott ültem kábultan, fél pár hervadt zokni himbálódzott az ujjamon. Az emlék kábított el. Nem maga az emlék, hanem az a tény, hogy amikor történt, azt hittem, megváltoztatja az egész életem, és soha nem fogom elfelejteni. Most pedig egy órámba került, amíg előkotortam a múltból. Ennyit a tavalyi hóról.

A történet pedig a következő….

Két évvel ezelőtt – Joan Powell és köztem virult az erős, kemény, tiszta és szerelmes viszony - kiküldtek helyszíni vizsgálatra Garybe, Indiana államba, ami nem éppen Amerika virágoskertje.

Egy másodrangú műszaki iskola tanársegédje folyamodványt nyújtott be szerény anyagi támogatás iránt. Napenergia volt a specialitása, és független kutatásokat végzett a szoláris cellák hatékonyságának fokozásának módszereivel kapcsolatban. A gallusarzenidek bizonyos négyzetei közvetlenül elektromossággá alakítják át a napenergiát. Még az űr programban használt típusok is iszonyúan drágák, és csöppet sem gazdaságosak.

A tanár, mint mondta, kifejlesztett egy módszert az elektronikus fölerősítésre, amely a kinyert energiát felvitte a fosszilis fűtőanyagoké fölé, éspedig a fele költségért. Nemcsak nekem nem volt fogalmam, mit jelentenek a francos táblázatai és egyenletei, de a Tudományos Kutatások Dokumentációjánál, ahol a javaslatait elemezték, még ott is beismerték többé-kevésbé, hogy zavarba jöttek: „A benne foglalt állítások tökéletesen új és egyedülálló közelítést nyújtanak az adott problémához, és nincs semmi a jelenlegi kutatásokban, ami igazolná, vagy cáfolná a folyamodó javaslatait.” Más szavakkal: „Egyszerűen nem tudjuk.”

A Lifeschutz Munkaközösség azt jelentette, hogy a tanár nagyon csöpp falat, mármint pénzügyileg. Volt egy jelzálogkölcsöne, egy autórészlete, két gyereke az egyetemen és néhány dolcsija a bankban. Kis biztosítás, kis beruházás, mindene kicsi. Mr. Átlagember.

Donner & Sternnek nem volt különösebb természetű hozzátennivalója. A tanár huszonhat éve ugyanazzal az asszonnyal élt házasságban, az a két gyerekük volt, egy ötesztendős kocsijuk, nem ittak, nem űztek szerencsejátékot, nem rúgtak ki a hámból, a szomszédok és a kollégák szemében érthetetlenek voltak. Udvarias ember volt, halk, visszahúzódó, úgy tűnt, nincsenek közeli barátai, és láthatóan csupán egyetlen bűnös szenvedélye volt: brácsán játszott a helybéli amatőr vonósnégyesben.

Lementem Garybe felkeresni őt. Elég pocsék volt. Egy alagsori laboratóriumot rendezett be a házában, de nekem olyannak tűnt, mint egy bádogos műhelye. Nem sokat beszélt, tömzsi felesége még annyit se. Emlékszem, egy pohár áfonyaszörppel kínáltak meg, és mellé a tányéron kis kockákra vágott Milky Ways-féle édességgel.

Úgy véltem, ez az ember igazi vesztes típus volt - az egész család az volt -, és e vélekedésemből bekerült valami a jelentésembe is. Akárhogy is-kérelmét visszautasították, és megkapta udvarias búcsúleveleink egyikét.

Néhány napra rá megpróbálta lenyelni a lőfegyvere csövét, szétlőtte a fejét, az egész műhely teli lett az agyvelejével.

Nem is tudom, miért ütött annyira szíven. A tanárt nem pusztán az én jelenlétem alapján utasították vissza : a szakmai ellenőrök se voltak  lelkesebbek, mint én. De képtelen voltam megszabadulni attól a meggyőződéstől, hogy az öngyilkosságának én vagyok az oka: Én kergettem bele. Ha csak egy kicsit jobb, együttérzőbb lettem volna, talán megkapja azt a nevetségesen alacsony összegű támogatást, és talán kifejleszti azt a szerencsétlen találmányát. Lehet, hogy a pasi egy második Edison volt. Sosem fogjuk megtudni.

Aznap, amikor értesültem a haláláról, este Joan Powell-lel vacsoráztam. A Nyugati Ötvenötödik utca egyik vendéglőjében vacsoráztunk, amely észak-itáliai ételekre specializálódott. Általában nagyszerűnek találtam a főztjüket. Azon az estén a spagettinek fagyapotíze volt, Powell jobban ismerte a hangulataimat, mint a sajátjait, és megkérdezte, mi a bajom. Elmeséltem neki az öngyilkos tanárt ott az Indiána állambeli Garyben.

És nehogy azt mondd, hogy nem az én bűnöm- figyelmeztettem.- Ne mond azt, hogy logikailag semmi értelme nincs az önvádnak. Nem vagyok kíváncsi semmiféle logikára.

Eszem ágában sem volt semmi effélével szolgálni – mondta nyugodtan.

Ez túlmegy a logikán – magyaráztam. – Irracionális dolog, tudom, mégis szarul érzem magam, ez minden.

Muszáj ilyen szavakat használnod?

A te szokásod – emlékeztettem.

De nem a vacsoraasztalnál – mondta fennkölt hangon. – Mindent a maga helyén és idején.

Beletúrtam az ételembe, ő meg rám bámult:

Látom, igazán fáj neked, Todd.

Olyan egy búbánatos pechmadár volt – nyögtem. – Egy kis ürge. És egyszerű. A felesége is egyszerű volt. Úgy értem, nem voltak semmilyenek: se szellemesek, se eredetiek, külsőleg se voltak vonzók. Gondolod, hogy ez befolyásolta az ítéletemet?

Talán – felelte.

Igazán nagyot segítsz rajtam.

Tanácsot akarsz vagy együttérzést?

Egyiket se. Öt perc csend nagyon kellemes lenne.

Le vagy szarva.

Muszáj ilyen szavakat használnod? – kérdeztem.

Mondtam már neked, hogy mindent a maga helyén és idején.

Powell, mit fogok most csinálni?

Csinálni ? Nincs mit csinálnod. Elvégeztetett.

Meddig fogom magam ilyen pocsékul érezni? Egész életemben?

Neeem – felelte bölcsen. - Alig hiszem. Egy hétig. Talán egy hónapig. Elmúlik.

A franc egye meg. – morogtam. – Menjünk.

Menjünk? Hova?

Akárhova. Ki kell menjek innen.

Rendben – egyezett bele. - Tartozol nekem egy fél parmezános borjúsülttel.

Írd a többihez.

Egyre nő a számlád, haverom- mondta. – Nem is tudom jó vagy-e még rá?

Ha jobb hangulatban lettem volna, biztosan élvezem ezt az estét: szeptember vége, balzsamos levegő, csöppnyi hűvösséggel, figyelmeztetőül, hogy közeleg a tél. Nem is tudom, mennyi ideig autóztunk, talán egy órát. Nem, többet. Átmentünk a George Washington-hídon, elfordultunk, és vissza a Batteryhez. Ez igazán nem az volt, amit megnyugtató idilli autókázásnak lehetett nevezni. De a küzdelem a nagy forgalommal legalább elterelte a figyelmem a keserűségemről. Azt hiszem Joan Powell meg én együttvéve nem váltottunk tíz szót útközben. De ott volt mellettem, csöndben. Ez jót tett.

Figyeltük egy darabig a Staten Island-i kompot, amint befut és kifut - ami körülbelül olyan izgalmas, mint a füvet figyelni, amint nő -, azután visszavezettem a keleti oldalra, Powell lakásához. Az egyik hatalmas, magas luxuslakóházban lakott, az ilyeneknek olyan intézményes külsejük van: mintha kórházak, irodaházak vagy akár negyvenemeletes irattárak lennének.

Kétszintes, föld alatti parkolója volt. Powell nem tartott kocsit - igazság szerint nem is vezetett -, de miután elkezdtünk randevúzni vele, és hosszabb időket tölteni a lakásában, egész hétvégéket is, rábeszéltem, hogy béreljen egy parkolóhelyet. Egy ötvenesbe kerül havonta, és én örömmel fizettem érte. Sokkal szívesebben, mint hogy parkolóhelyet keresgéljek azon a környéken. Nem beszélve arról a tényről, hogy a dísztárcsáim viszonylagos biztonságban voltak.

 A parkolóhelyünk odalenn volt a második szinten. Kicsit olyan volt, mint a Lincoln-alagútban parkolni. Hátborzongató hely volt: éles fénymedencék és fekete árnyéktócsák. Néma autók, nehezek, csillogók. Betonoszlopok és olajfoltok. Beálltam, leállítottam a motort. Rágyújtottunk, és nagyon magunk voltunk.

Megint végigmentem az egész zavaros ügyön. A pechmadár tanár, a zavaros tervezete, a szürkeegér felesége. Az áfonyszörpös pohár, meg a kockára vagdosott Milky Ways. Az amatőr jellegű házi laboratórium, meg hogy mennyire nem értettem, mi az ördögről motyogott, miközben az egyenleteit mutogatta, a felszerelését demonstrálta, és egy ventillátort járatott egy százwattos izzó áramával. A körte egy fehér, üvegszerű anyagból készült szálon fénylett.

Joan Powell hagyta, hadd járájon a szám. Távol ült tőlem, összehúzta magát: hideg volt az alagsorban. A cigaretta ott égett  a szájában. Hátrahajtotta kecses fejét, hogy füst ne menjen a szemébe. Egy árva szót se szólt, míg bánatos litániámat daráltam, és bűnöségem bizonygattam.

A monológom végére értem, és vártam a reakcióját. Semmi.

Nos? – kérdeztem.

Tudod mi hiányzik most neked, szerintem? – kérdezte.

Mi?

Egy jó numera.

Á, hova legyek…- mondtam. – Mit nem mond a lady.

Letettük a cigarettánkat, és megfordultunk, hogy egymásra bámulhassunk. Powell kitartóan nézett rám, és volt valami a finom vonásaiban, amit eddig még sosem láttam: erő, tudás, és szelíd befogadás. Lehet, hogy isten szemében valamennyien egyenlőknek vagyunk teremtve, és azok vagyunk a törvény előtt is, de azért létezik emberi minőség is. Úgy értem, az emberi jellem skálája a semmi embertől a szentig terjed. Ekkor jöttem rá először, hogy ez a nő kiváló ember.

És mivelhogy ilyen mélyen éreztem, ettől mindjárt zavarba is jöttem, és valami gyöngédet, valami nagyon okosat kellet mondanom. Ám ezt már soha nem tudtam kinyögni. Csak rágódtam a szavakon, és egyszer kiborultam. Nem mentegetőzöm emiatt: ez már azóta készült bennem, amióta értesültem a tanár zűrzavaros haláláról. De nemcsak őt gyászoltam: a világ valamennyi bús kis pechmadaráért sírtam. Valamennyiünkért. A vesztesekért.

Powell akkor már a karjában tartott, én meg sóhajtoztam és nyögdécseltem, és megpróbáltam mindezt elmagyarázni neki.

Ssss – nyugtatgatott. – Ssss. Ssss.

Emlékszem, a hajamat simogatta, az ujjaim csókolgatta, megérintette az ajkam. Addig ölelt, amíg csak abba nem hagytam a reszketést, fejemet meleg keblére vonta. Ringatott is egy kicsit ide-oda, mint anya a csecsemőjét. Jó illata volt, forró volt és törékeny: odadörgöltem az orrom a ruhakivágásához, és megcsókoltam puha bőrét.Mindez nagyon sokáig tartott. Aztán egy idő múlva elcsendesedtünk. Az volt az érzésem, és azt hiszem neki is, hogy magunk vagyunk a Földön. A kocsiba zárva, egy föld alatti garázsban, az irdtalan irodaépület súlya fölöttünk. Mintha koporsóban, barlangban, bányában lettünk volna. Soha nem érzetem még ilyen édes, ilyen mindenfelől körülzárt együttlétet.

És soha nem éreztem ilyen intimitást, ilyen közelséget, még meztelenül se, az átizzadt lepedőn. Éreztem: érzetem az áramlatot kettőnk között. Joan Powell ereje enyhítette a gyötrődésemet: úgy hiszem átvállalt valamennyit a fájdalmamból. Amikor megcsókoltam, az csaknem olyan volt, mintha magamat csókoltam volna meg. Furcsa élmény, de így történt. Ő én lett, én ő voltam. Ez volt a béke. Csak így tudom leírni: ez volt a tökéletes béke.

Nos….ez két évvel ezelőtt történt. Akkor meg voltam győződve, hogy az az éjszaka meg fogja változtatni az életemet, hogy hirtelen kegyesé és jóságossá válok, telve jámborsággal és megértéssel. Természetesen nem változtam meg. Másnap ismét ugyanaz a szar önmagam voltam újra, és egy hétre rá megfeledkeztem a halott tanárról, és egy másik hét múlva teljesen elfelejtettem a a tökéletes béke óráját a föld alatti garázsban Joan Powell-lel, amikor semmi mást nem tettünk, mint átölelve tartottuk magunkat. Ha egyáltalán eszembe jutott, hát csak azért: vajon miért is nem keféltünk akkor.

És most, két esztendővel később, egy magányos coburni szobában ülve, visszatért annak az éjszakának az emléke. Tudtam már, mi hívta elő: az a néhány perc a kocsiban, kettesben Millievel. Ugyanaz az érzés mocorgott bennem, a bezártság intimitásának érzése, az, hogy mi vagyunk az egyetlen túlélők az egész világon. Minden kirekesztődött, csak magunk vagyunk, vigaszban és irgalomban.

Azzal a gondolattal áltattam magam, hogy én voltam a kizárólagos vigaszhozó, a magányos irgalmazó. Pedig jó meleg megnyugtatást kaptam tőle magam is. És amikor búcsút intettem neki, és kocsijának lámpái eltűntek a fekete éjszakában, sajnáltam, hogy elmegy. Mert akkor aztán csakugyan  magamra maradtam."

 

A hatodik parancsolatból

..................................................................................................................................................................................

Másik kedvenc: 

Bohumil Hrabal. 

 Az én ajánlatom tőle :  http://www.inaplo.hu/nv/200103/12.html

 
..................................................................................................................................................................................
A harmadik kedvenc: 
Henry Miller, ő sajnos jobbára csak angolul olvasható. Talán két könyve kapható magyarul. 

Az ajánlatom tőle: 

http://www.goodreads.com/author/quotes/147.Henry_Miller

http://blog.karenwoodward.org/2012/06/henry-millers-11-writing-commandments.html

........................................................................................................................................................................................

Anne Morrow Lindbergh

 
 
 1 photo

QUICK FACTS

BEST KNOWN FOR

Writer and aviation pioneer Anne Morrow Lindbergh was married to aviator Charles Lindbergh. The couple’s child was kidnapped for ransom and murdered in 1932

Anne Morrow Lindbergh was born June 22, 1906, in Englewood, New Jersey. In 1929 she married Charles Lindbergh. She got her glider pilot’s license in 1930. Their first child was murdered in 1932. She went on to write more than two dozen works. After Charles’ death in 1974, she spent the next 25 years writing and editing her diaries for publication. She died February 7, 2001, in Passumpsic, Vermont.

Anne írt egy nagyon szép könyvet, a tenger ajándékai címmel.  Magyarul úgy tudom nem jelent meg.

Eredeti angol címe: Gift from the sea. 

Német cím: Muscheln in meiner Hand.

Itt a link a könyvhöz: 

http://www.amazon.com/Gift-Sea-Anne-Morrow-Lindbergh/dp/0679732411

...............................................................................................................................................

 

Gabriel García Márquez
Gabriel Garcia Marquez.jpg

100 év magány, Szerelem a kolera idején.

 

A világot a nők tartják fenn, mi, férfiak történelmi brutalitásunkkal csak összeziláljuk.

 A szívnek több szobája van, mint egy kuplerájnak.  

 Ha a szerelem ölne meg, nem fájna a halál.

 Tudod, mit tanultam az elmúlt negyven évben? Hogy az égvilágon minden egy és ugyanaz a nóta. Menjünk vissza oda, ahonnan elindultunk, és kezdjük újra.

 

"Florentino Ariza egy szokványos házasság szüzességétől fosztotta meg, amely ártalmasabb volt, mint az eredendő szüzesség vagy az özvegyi önmegtartóztatás. Megtanította rá, hogy semmi sem erkölcstelen, ami az ágyban történik, ha arra jó, hogy fenntartsa a szerelmet. És még valamire, ami attól kezdve az élete lett: meggyőzte arról, hogy az ember a maga kiszámolt homokszemeivel jön a világra, és azok a szemek, amelyeket bármi okból, önmaga vagy más miatt, szándékosan vagy kényszerűségből nem használ fel belőlük, örökre elvesznek..."

 

– És mit gondol, meddig fogunk még így föl-alá hajókázni ezen a kurva folyón? - kérdezte. Florentino Arizának ötvenhárom éve, hét hónapja és tizenegy napja megvolt rá a válasza.
– Amíg csak élünk - mondta.

..................................................................................................................................................................................

Rejtő Jenő
Rejtojeno.jpg

........................................................................................................................................................................................

 

- Szíveskedjék meghallgatni. Mi telefonon értesítenénk Sir Felixet, hogy ön itt vizsgáltatja magát, mert gyanús...

- Ismételten kérem, hogy ezt ne alkalmazza!

- Szóval, hogy ön felvétette magát, és kéri, hogy Sir Felix látogassa meg. Ha azután Sir Felix megjelenik az intézményben, már módunkban áll őt tapintatosan itt tartani.

- Remélem azonban, hogy a tapintatosan szó nem üres kifejezés.

- Sir! Jagodek főápoló tapintat tekintetében a legfinnyásabb követelményeknek is megfelel.

Jagodek főápoló egy méter kilencven magas volt, és könnyedén meghajlította vagy eltörte az öntött vasat.

 

Bob a komolytalan egyének között gyorsan szövődő szimpátia maximális hevével rajongott Sir Felixért, akinek két motorkerékpárját és három autóját tette tönkre, és különben is minden őrültségre rávehette húga udvarlóját. Ők hárman tökéletes, zárt körű társaságot képeztek, azon alapszabállyal, hogy mindenen röhögni kell, és az életben csak pozőrök számára fordulnak elő komoly dolgok.

..................................................................................................................................................................................

És néhány idézet: 

Romain Roland

Egy ember karaktere a megtörténtek vállalásán múlik”. Azon, hogy vállalja-e múltját, összes gonoszságával, aljasságával, jóságával, bátorságával, gyávaságával egyben, vagy nem.

Csak egy hősiesség van a világon: ha olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük.

Dean Ray Koontz

A szeretet és az önfeláldozás még nem garancia a boldogságra, ahogy a pénz sem.

A humor és a halál közeli rokonok, az egyszer szent igaz. Az előbbit nem lehetne megérteni az utóbbi nélkül. (...) Az élet alapja az abszurditás. Akármilyen pokoli dolgok történnek körülöttünk, mindig van valami, amin nevetni lehet. Atlasz nem cipeli a vállán a világot. Nincsen felelősségtudó, izmos óriás; a világ egy bohócpiramis csúcsán billeg, a bohócok bohóckodnak, trombitálnak, zsonglőrködnek, és nadrágféken billentik egymást. Az élet lehet abszurd, lehet rémes és szórakoztató egy időben, az emberek akkor is meghalnak.

Aki nem akarja a tökéletességnél alább adni, az álmokban kell menedéket keressen!

Néha az a legokosabb, ha hagyjuk a csudába a dolgokat.

- Sokan akkor is hősök, ha nem lövöldöznek, vagy nem üldözik a rossz embereket.
- Azok az emberek, akik nap mint nap dolgoznak, és úgy élik le az életüket, hogy nem bántanak másokat, ők az igazi hősök. (...) Sokan vannak. És mindegyikükkel előfordul, hogy fél.

Thomas Carlyle

Az ember vallása nem abból a sok dologból áll, amiben kételkedik, és amiben igyekszik hinni, hanem abból a kevésből, amiről meg van győződve, és amiben hinnie semmi fáradságába sem kerül.

Popper Péter

Az ember sok ideált megfogalmaz magában, de hiba, ha összetévesztjük azt, amilyenek lenni szeretnénk, azzal, amilyenek tényleg vagyunk.

 

Ne menj a romok közé! Ne töprengj azon, hogy alakíthattad volna-e másképp a múltadat. Legfőbb lelki erőd csak a megtörténtek vállalása lehet. Fogadd el, hogy ami történt veled, amit cselekedtél, az a törvényed. Ezért űzz messze magadtól minden megbánást, bűntudatot, lelkiismeret-furdalást, minden olyan belső történést, szégyent, ami megaláz.

 

"Amíg valaki nem tud különbékét kötni a testével, annak a lelki békéje is reménytelen. S fordítva is így van."

 

Életvezetésünk legnagyobb csapdája, önbecsapása az "átmeneti korszakok és helyzetek" kultusza. Gyakran úgy nyugtatjuk meg magunkat, úgy próbálunk szabadulni napi rossz érzéseinktől, hogy adott életszakaszunkat átmenetinek nyilvánítjuk. (...) S nem vesszük észre, hogy egész életünk átmeneti korszakokból áll, mindig történik valami, amire hivatkozva felmentést adhatunk magunknak. Mélyen át kellene éreznünk, hogy nincsenek átmeneti korszakok, minden napunk az életünk legvalódibb része: ez az életünk.

 

Önbecsülés nélkül (...) hamar lezüllik az ember. Hiszen aki nem számít, bárhogyan viselkedhet. Ugyanígy lezüllik az a társadalom is, aki nem becsüli az egyént.

 

Százszor inkább rendbe hozható egy önimádó nárcisztikus (...) ember lelki élete, mint az önértékelésében megtört, önbizalmát elveszített, örök lelki árnyékba húzódó társáé.

Georg Bernard Show

Őszintének lenni veszélyes, hacsak nem vagy hülye is mellette.

Ügyelj arra, hogy megszerezd azt, amit szeretsz, különben kénytelen leszel megszeretni azt, amit kapsz.

Arthur Conan Doyle

Az élet jóval különösebb eseteket produkál, mint amilyeneket az emberi elme képes kitalálni. Mi még csak elképzelni sem tudjuk azokat a dolgokat, melyek a lét köznapi banalitásai csupán. Ha most kézen fogva kirepülhetnénk ezen az ablakon, és kedvünkre szálldoshatnánk e felett a hatalmas város felett, kissé felemelhetnénk a házak tetejét, hogy bekukucskáljunk, és meglessük a lakók életének furcsaságait, a szokatlan egybeeséseket, a terveket és a félreértéseket, az események fantasztikus láncolatát, mely nemzedékeken át húzódik, és a legelképesztőbb eredményekhez vezet, akkor, barátom, az összes kiagyalt történet minden sablonjával és előre sejthető végkifejletével együtt ócska és lapos fércműnek tűnne csupán.

Tendzin Gjaco

A valóság megértésének elmélete a bölcsesség, gyakorlata pedig az együttérzés.

Cserhalmi György

Vannak nagyon jó napok, amikor jóban vagyok az egésszel is, mindennel. És vannak olyanok, amikor kikérem magamnak ezt a förmedvényt.

Eva Wydra Hoffman

Csipetnyi humor elég ahhoz, hogy meggyőződj: az az idegen arc egy-egy embertársadat takarja.

Hamvas Béla
Nem a tanítás hirdetése a fontos, hanem a sors alakítása.

A publikált élet a valódi élet fordítottja.

Mindenképpen odaadom magam. De a mámorban pozitív szenvedéllyel adom magam, az ájultságban mindössze nem tudok védekezni. Ha magamat azonosítom, akkor éberen látok és magamat pozitívan tudom adni. Ha magamat összetévesztem éberségem lefokozott és az összetévesztés ellen nem tudok védekezni. Az első esetben a helyzet ura vagyok és maradok, a második esetben eszméletem és öntudatom homályban marad.

Bohumil Hrabal

Én pedig ültem az Arany Tigrisben, néztem a vendégek arcát, és igen, ez nem volt locsogás, ez nem volt kocsmai hablaty, néha, Václav Caerny ´ uram, ez a lármás kocsma egy kis egyetem, ahol a sör hatására az emberek olyan történeteket, olyan eseteket mondanak el egymásnak, melyek felsebzik a lelket, és fejük fölött, a cigarettafüstben az élet abszurditásának és nagyszerűségének nagy kérdőjele lebeg... 

Henry Miller

Csinálhatsz bármit, csak légy nagyon boldog tőle, légy extázisban.

A nőkkel három dolgot tehetsz. Szeretheted őket, szenvedhetsz tőlük, vagy irodalommá teheted őket.

Az igazán nagy író nem akar írni. Sokkal inkább az életet akarja képzeletté változtatni, az életet akarja az imagináció világává tenni. Az első reszkető szó amit papírra vet, az a szó a megsebzett angyalé: kín. 

Az a férfi, aki örökké a világ problémáival van elfoglalva annak vagy nincsenek saját problémái, vagy csődöt mondott velük szemben.  

The man who is forever disturbed about the condition of humanity either has no problems of his own or refused to face them.

Kurt Vonnegut

Az érettség keserű kiábrándulás, amelyre nincs orvosság, hacsak a nevetés nem képes bármit orvosolni.

 Az emberi természet (...) típushibája, hogy mindenki építeni akar, de senkinek se fűlik a foga a karbantartáshoz.

Lehetséges, hogy már én sem tudok viccelni - hogy a vicc már nem megfelelő védekezési mechanizmus. Egyes emberek viccesek, mások nem. Régen vicces voltam, de lehet, hogy már nem vagyok az. Lehet, hogy annyi csalódás ért, hogy a humor nyújtotta védelem már nem működik. Talán mogorva lettem, mert oly sok mindent láttam, ami sértett, hogy már nem vagyok képes a nevetés révén megbirkózni velük.

A legnagyobb igazság, amivel szembe kell néznünk - s ami valószínűleg megfoszt életem hátralévő részében a jókedvre való hajlamtól - az, hogy szerintem az emberek le se szarják, hogy fennmarad-e ez a bolygó, vagy sem. Nekem úgy tűnik, mintha mindenki úgy élne, mint a Névtelen Alkoholisták: egyik napról a másikra. És mintha mindenkinek elég lenne még néhány nap. Nagyon kevés olyan embert ismerek, aki az unokái világáról álmodozik.

Albert Camus

Valamiféle spirituális sznobság készteti arra az embereket, hogy azt higgyék, pénz nélkül is lehet boldogan élni.

Az abszurditás érzése bármelyik utcasarkon pofon vághat bárkit.

Aldous Huxley

Az entellektüel olyan ember, aki talált valami érdekesebbet a szexnél.

Albert Schweitzer

A boldogság nem más, mint a jó egészség és a rossz memória.

Ambrose Bierce

A cinikus embernek annyira torz a látása, hogy a dolgokat olyannak látja, amilyenek, és nem olyannak, amilyennek lenniük kellene.

Csodálat: annak tapintatos felismerése, hogy egy bizonyos személy mennyire hasonlít hozzánk.

Anatole France

A hazugság az élet egyik szükséges velejárója; nélküle nem lenne a világon művészet, sem szépség, sőt még szerelem sem.

Ha szép az út, ne kérdezd, hová vezet.

Jay Leno

Azt írja a Wall Street Journal, hogy a közgazdászok szerint hamarosan bekövetkezik a második gazdasági válság. Második? Mikor ért véget az első?

Bernard Manning

Szerencse, hogy nem vagyok biszexuális. Nem bírnám elviselni, ha a férfiak is ugyanúgy elutasítanának, mint a nők.

Billy Crystal

Mire az ember elég okos lesz, hogy minden lépésére vigyázzon, addigra már túl öreg ahhoz, hogy elinduljon bárhová.

Bryan White

Igazából sosem növünk fel, csak megtanuljuk, hogyan kell viselkedni nyilvános helyen.

Cary Grant

 Ha a gyengébbik nemnél be akarsz vágódni, mondd nekik, hogy impotens vagy. Alig várják, hogy megcáfolhassák.

Charles Barkley

A legfontosabb tennivaló, hogy lazíts, és engedd, hogy a tehetséged elvégezze a feladatot

Charles de Gaulle

Egyetlen népnek sincsenek barátai, csak érdekeltségei.

A patriotizmus az, amikor a saját néped szeretete áll az első helyen. A nacionalizmus pedig az, amikor más népek utálata az elsődleges.

Chuck Palachniuk

Mikor változott át a jövő ígéretből fenyegetéssé?

Cora Harvey Armstrong

Minden idős emberben ott lakozik egy fiatal is - és csodálkozik, hogy mi a pokol történt.

David Lodge

Az irodalom sokkal inkább a szexről szól, és nem a gyereknemzésről. Az élet viszont pont fordítva.

Georg Burns

Őszintén hiszem, hogy jobb sikertelennek lenni valamiben, amit szeretsz, mint sikeresnek lenni valamiben, amit utálsz.

Lilly Tomlin

A valóság mankó azok számára, akik nem drogoznak.

Anthony Hopkins

Mi mindannyian csupán bűnös emberek vagyunk egy nagy bolyban, akik a sötétségben össze-összütköznek.

Claire Kenneth

Az emlékek néha megmaradnak, csak az élet rohan tovább. Rohan, mint egy viharzó áradat, kegyetlenül magával sodorja a reményeket, az ifjúságot, a boldogságnak még az illúzióját is

Az ember először a fiatalságához ragaszkodik, görcsösen küzd a szépségéért, aztán egy idő múlva már csak az egészségéhez ragaszkodik, végül már csak az életéhez.

Egy szerelem teljesen ki tud hűlni, elmúlni, meghalni, de annak a halott szerelemnek a sírja, az ott marad a lelkünkben

Annie Girardot

A szerelem elűzi az időt. Az idő a szerelmet

 Frank Herbert: A dűne

Jól jegyezd meg fiam, minden világnak négy alappillére van. A hatalmasok igazságossága, a bölcsek tudása, a bátrak vitézsége, és az igazak imádsága. De mindez mit sem ér egy olyan uralkodó nélkül, aki nem érti az uralkodás művészetét.

Milyen gyakran megtörténik hogy a dühös ember őrjöngve tagadja amit benső énjétől hall.

Henry Ford

Ha a sikernek van egyáltalán titka, az abban a képességben áll, hogy észrevegyük a másik ember szempontját, és a dolgokat egyszerre nézzük az ő oldaláról és a magunkéról is.

Henry James

A másokkal való érintkezésben legelőször azt kell megtanulnunk, hogy hagyjuk az embereket a maguk sajátos módján boldogulni, persze csak akkor, ha ez a mód nem keresztezi erőszakosan a miénket.

Müller Péter

Minden igaz beszélgetés azzal kezdődik hogy az ember vállalja önmagát.

Zelei Miklós

Akit a körülmények túlságosan tudnak akadályozni, az sosem fog megszabadulni tőlük.

Quentin Qrisp

It's no good running a pig farm badly for 30 years while saying, 'Really, I was meant to be a ballet dancer.' By then, pigs will be your style.
Nem túl okos dolog 30 évig vezetni egy disznófarmot arról álmodozva, hogy balettáncos leszel, mert 30 év múlva már a disznó lesz a stílusod.

Makkai Sándor

A "magasztos eszmék" nagyon szépek, de csak ünnepeken, az ember hétköznap nem szeret díszben járni. A rendkívüliség nagy lelki feszültségét nem lehet állandóan kibírni, a föld vonzóereje visszahúz a nyugalom és kényelem szürkeségébe.

Julia Quinn

Bár kívülről szemlélve minden nagyon hétköznapinak tűnt... minden megváltozott. Nem olyan volt, ami az embert villámcsapásként éri, vagy (...) mint egy becsapott ajtó, vagy egy magas C az operában. Lassú, lopakodó változás volt, olyan, ami úgy kezdődik, hogy az ember nem veszi észre, és vége van, mielőtt rájönnénk, hogy elkezdődött.

Clive Staples Louis

Amiket az ember csupán közjátéknak tekint, éppen azok adják az ember életét.

Hankiss János

A kis bajoktól kellene félni, a kis szeretetlenségektől, ádáz mellőzésektől, rideg érdektelenségtől, a napi "kis" jelentéktelen, ismétlődő, mindig ugyanoda ütő vízcseppektől. A kis haláloktól. Amelyek alattomosan közelítenek meg, kivédhetetlenül kerítenek hatalmukba és fojtogatnak. (...) A kis gyilkosaid elől menekülj!

Hankiss Elemér

Nem jó az, ha az emberek nap mint nap arra kényszerülnek, hogy hősi bátorsággal álljanak ki meggyőződéseik mellett, bármi lesz is ennek a következménye; vagy nem érezvén erőt e hősiességre, önmaguk előtt megszégyenülve, fülüket-farkukat behúzva kotródjanak el, és rossz lelkiismerettel, sunyin, mellébeszélve, dünnyögve, zavart tekintettel folytassák a párbeszédet egymással s a világgal. Nem jó, ha a lelkiismereti parancs és a kimondott szó között olyan nagy akadályok tornyosulnak, hogy csak hősi erőfeszítéssel lehet áttörni rajtuk. Nem jó, ha hősiesség kell ahhoz, aminek természetes emberi gesztusnak, mindennapi társadalmi gyakorlatnak kell lennie.

Általában úgy véljük, hogy az a feladatunk és lehetőségünk, hogy állandóan jobb és jobb házat építsünk magunknak annál, mint amilyen már van nekünk. Minden bizonnyal helyes, ha így teszünk. De lehetséges, hogy igazi feladatunk s lehetőségünk inkább az, hogy kitágítsuk és aládúcoljuk azt a világot, napról napra, újra és újra, amely ezek nélkül az erőfeszítések nélkül ránk omlana.

Boldog, irigylésre méltó az az ember, aki az életben megtalálta a maga szerepét.

Minden választás a szabadság pillanata, mert akkor az összes többi életemet megölöm, bezárom a kaput mögöttük.

Az igazi bűn csak az, ha az ember fájdalmat okoz egy másik élőlénynek, megcsonkítja, megbénítja, eltorzítja mások vagy a maga élet; ha nem segít másoknak abban, hogy életük kibontakozzék; ha nem bontja ki önmagában mindazt a képességet, amely lehetőségként benne rejlik; ha nem fedezi fel a világmindenségben s önmagában mindazt, amit csak ő fedezhet fel. Vagyis ha hagyja a nemlét sötét tartományában azt, ami általa Létté válhatott volna.

Harlan Coben

Nem lehet mindentől megszabadulni, ami nem tetszik.

Barbara Johnson

Soha ne hagyd, hogy egy megoldandó probléma fontosabbá váljon annál az embernél, aki szeret.

Guillermo del Toro

Hiába tudja az ember, hogy amit tesz, az őrültség, attól az még őrültség marad.

Pál Ferenc

Minél nagyobb terhelés alá kerülök, annál nagyobb az esélye annak, hogy fekete-fehér működésmóddal próbálok szabadulni a rossztól, amit belül élek át. Ez azt jelenti, hogy akkor járok jól, ha elég érett vagyok, ha bírom a belső feszültséget és az ambivalenciákat. Vagyis elfogadom, hogy képes vagyok egyszerre szeretni és gyűlölni. Egyszerre tartalak jónak és rossznak. Egyszerre haragszom és félek. Egyszerre akarom a vesztedet és a javadat. Egyszerre akarok veled lenni, és távol kerülni tőled. Amikor képes vagyok elviselni ezeket a kettősségeket, akkor vagyok a személyiségemnek egy olyan talaján, amelyen a megbocsátás lehetségessé válik. Ha valaki az átélt és megtapasztalt rosszal kapcsolatban nem tud ezekben az ambivalenciákban gondolkodni, akkor az nem azt jelenti, hogy őt olyan sérelem érte, ami megbocsáthatatlan, hanem azt, hogy ő a sérelmet nem képes megbocsátani.

Tendzin Gjaco

A mai világban senki nem várhatja el senkitől, hogy átvállalja és megoldja a problémáit. Minden egyes embernek feladata és felelőssége, hogy a földlakók egész közösségét jó irányba vezesse. Ez önmagában is elég nagy terhet jelent a mindennapi életben. A jókívánságok nem elegendőek az eredményekhez, aktívan kell dolgoznia mindenkinek.

Caramel

Az élet nem egy mese,
nem egy romantikus költemény!
Van, akinek szép és van,
akinek kőkemény!

Cowboy Bepap

Az embernek dolgoznia kell, gürcölni a mindennapi betevőért. Akik gyorsan próbálnak meggazdagodni, vagy mások nyakán élősködnek, előbb-utóbb mindannyian elnyerik méltó büntetésüket. Ez a tanulság. De sajnos gyorsan elfelejtettük, amit tanultunk. Ezért újból és újból meg kell tanulnunk minden egyes leckét.

Mary Ann Kelty

A szokásunkká vált apró kedvességek, udvariasságok, figyelmességek... nagyobb vonzerőt kölcsönöznek személyünknek, mint a nagy tehetség vagy a jeles tettek.

Cassandra Clare

Változnak a dolgok. Változik a Törvény. Ami régen helyes volt, talán nem az többé.

Mo Hayder

Néha rossz stratégia, ha valaki túl feltűnően viselkedik. Az ember sosem tudhatja biztosan, mikor csinál bolondot magából.

Louis de Saint Marche

Mert nem csak az előre kijelölt utak a fontosak, hanem azok is, amik közbejönnek.

James Herriot

Erről van szó. Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel.

Csuang Csou

A dolgok élete olyan, mint a vágtató ló: nincs mozdulat, amely ne hozna változást.

Paolo Coelho

Aki elhiszi, hogy tönkrement, az tönkre is megy. Aki elhatározta, hogy nem tud más lenni, azt elpusztítják a szürke hétköznapok.

Nora Roberts

Mindennek ára van (...). A történelem során az istenek mindig fizetséget követeltek. Vagy, hogy hétköznapibb módon fogalmazzunk, semmi nincs ingyen.

Ha az ember rosszul játszik, el kell fogadnia, hogy veszít.

Henry David Thoreau

Azt mondd, amit mondanod kell, ne azt, amit mások szeretnének hallani!

Kosztolányi Dezső

Egy tettet nem lehet megmagyarázni se egy okkal, se többel, hanem minden tett mögött ott az egész ember, a teljes életével.

Gerlóczy Márton

A tél börtön. Minden évben lesittelnek minket. Hagyni kell. Győzni kell.

Muhammad Ali

Aki ötvenévesen is ugyanolyannak látja a világot, mint húszévesen, az harminc évet elpazarolt az életéből.

Ez csak munka. A fű nő, a madarak énekelnek, a hullámok a homokot mossák, én pedig embereket verek.

Oliver Wendell Holmes

Mindig légy óvatos a tekintetben, hogyan veszed el egy embertársadtól a reményt.

Beware how you take away hope from another human being.

Számtalan ember hal meg úgy, hogy lelkükben némán szól a zene, mert egyfolytában az életre készülődnek, és mire ráéreznének a saját dallamaikra, kifutnak az időből.

Many people die with their music still in them. Why is this so? Too often it is because they are always getting ready to live. Before they know it, time runs out.

Egy csók hangja nem olyan erős, mint egy ágyúé, de sokkal tovább hangzik.

The sound of a kiss is not so loud as that of a cannon, but its echo lasts a great deal longer.

A fiatal ember tudja a szabályokat, az idős ember tudja a kivételeket.

The young man knows the rules, the old man knows the exceptions.

Ne helyezd a bizalmad a pénzbe, de helyezd a pénzt a bizalomba.

Put not your trust in money, but put your money in trust.

Carl Gustav Jung

Az élet komoly problémái soha nem oldódnak meg teljesen. Ha valaha is úgy tűnne, hogy ez a kijelentés mégsem igaz, akkor az biztos jele annak, hogy valami elveszett. Úgy tűnik, egy probléma értelme és célja nem a megoldásban rejlik, hanem abban, hogy szakadatlanul dolgozunk rajta.

 

Az élet nagy problémáit nem lehet megoldani, túl kell élni.

 

Az életben egyáltalán nem az a fontos, hogy az embernek igaza legyen, hanem az, hogy a maga dolgát előbbre vigye.

 

Különbözőek az embereket mozgató szükségletek és kényszerek. Ami egyiküknek megváltás, az másikuknak börtön.

 

Ha az ember az individuáció útját járja, ha éli az életet, akkor a tévedéssel is számolnia kell, különben nem lenne teljes az élet. Semmi garancia nincs rá - egyetlen pillanatban sem -, hogy nem követünk el baklövést, vagy nem kerülünk halálos veszélybe. Az ember talán úgy véli, akad biztos út. Ez azonban a holtak útja volna. Akkor már nem történik semmi, vagy semmiképp nem a megfelelő történik. Aki biztos úton jár, tulajdonképpen halott.

 

Ha ugyanis közelről figyeljük meg egy neurózis fejlődését rendszerint találunk egy kritikus pillanatot, amikor felmerült a probléma, s amely elől a beteg kitért. Ez a kitérés pedig éppoly természetes és bárhol tapasztalható reagálás, mint az alapját alkotó lustaság, kényelemszeretet, gyávaság, félénkség, tudatlanság és a tudatosítás hiánya.

 

A trauma intezitásának nincs önmagában való patogén (betegségokozó) értéke, csak ha a páciens számára különös jelentőséggel bír. Ez azt jelenti hogy a sokk önmagában nem okoz feltétlenül betegséget, hanem hogy hatásossá legyen, sajátos pszichikai dizspozícióra kell találnia. Ez megfelelő körülmények között abban áll, hogy a beteg a megrázkódtatásnak specifikus jelentőséget tulajdonít.

 

Éppen az a fájdalmas és terhes, hogy a mindennapok türelmünkkel, odaadásunkkal, kitartásunkkal és önfeláldozásunkkal szemben banális követelményeket állítanak, amelyeknek alázatosan és elismerésre váró gesztusok nélkül kell megfelelni, ehhez azonban kivülről láthatatlan hősiesség szükséges.

 

A skizofrének nem libidovesztésben szenvednek, mindössze arról van szó, hogy visszavonják libidojukat a külvilágtól, s a valóság elvesztéséért fokozott fantáziatevékenységgel kárpótolják magukat. A befelé forduló libido megszállja az emlékezet kiterjedő vagy kevésbé kiterjedt területeit, ezért némely emlékek aránytalanul nagy befolyásra tesznek szert, s a betegek inkább a múltban, mint a jelenben élnek.

 

Miért regresszál a libido? Erre akkor kerül sor, amikor nem vagyunk hajlandók tudomásul venni, hogy a fejlődésünket hátráltató akadályok önmagunkban  vannak, s ehelyett a külvilágban keressük őket. A libido szüntelenül alkalmazkodik  az újabb és újabb kihívásokhoz, ám áthághatatlan akadályok esetén feladja szerepét és regrediál, ahelyett tehát hogy hogy minden energiáját az akadály leküzdésére összpontosítaná, egy korábbi kezdetlegesebb alkalmazkodási szintre esik vissza. Ezért e neurózisok oka nem a múltban, hanem a jelenben keresendő. Egy neurotikus beteggel kapcsolatban a következő kérdést kell feltenni: Milyen életfeladat elől szándékozik kitérni a betegségével? Mit nem akar felvállalni a neurotukus? Ennek két oka is van. Egyrészt a neurotikus túlérzékenység, másrészt a tehetetlenség természeti törvénye akadályozza a beteget az élet vállalásában. A neurózis eszerint feélresiklott alkalmazkodás. 

 

Igaz ugyan hogy bármely eseményre vonatkozó emlék elfojtható, az eseményhez tapadó emocionális összetevők azonban nem. Az eseményhez tartozó érzelem az elfojtás után szabadon hullámzik, és később, olyan alkalmakkor amikor az adott szituáció valamilyen oknál fogva hasonlatos az elfojtotthoz, az esményre vetítődik ki (projiciálódik). Így keletkezik a tünet. A terápiának ezt a folyamatot kell visszafordítania. A terápia célja tehát újra tudatosítani az elfojtott eseményt. Ha a tudatosítés sikerrel járt, a tünet megszűnik, a tüneti projekció ugyanis feloldható, amennyiben a páciens felismeri hogy az érzés valójában egy régmúlt eseményhez tartozik. A páciens tehát megtanulja emócióit, amelyeket a pillanatnyi eseményekre projiciált, helyesen elrendezni az időben. Itt láthatjuk az idő hallatlan jelentőségét. A neurózis végső soron azért keletkezik, mert a páciens nem képes érzelmeit helyesen elrendezni az időben.

 

Nincs egyensúly és önmagát szabályozó rendszer ellentét nélkül. A lélek önmagát szabályozó rendszer.

A szolgák pazarul gondolkoznak de nincs bennük kezdemény.

Konfliktusokat ügyes furfangok vagy intelligens hazugságok sohasem oldanak meg; hogy megoldódjanak, el kell viselni őket, amíg a feszültség elviselhetetlenné nem válik; azután az ellentétpárok lassan egybeolvadnak. Egyfajta alkimista eljárás ez, nem pedig racionális választás vagy döntés. A szenvedés elengedhetetlen. Minden valóságos megoldást csakis intenzív szenvedés révén találunk meg. A szenvedés mutatja meg, milyen mértékben vagyunk elviselhetetlenek magunk számára. Egyezz ki ellenségeddel! - a külsővel és a belsővel! Ez a probléma!

Montaigne

Szeretem a derűs és urbánus okosságot, s kerülöm a szigorú erkölcsöt és a zord bíráskodást. Minden mogorva ábrázat gyanús.

Felvértezhetjük magunkat mások tudásával, de nem szerezhetjük meg mások bölcsességét.

Legrosszabb cselekedeteink és tulajdonságaink sem lehetnek oly rondák, mint aminő ronda és gyáva, ha nem merjük bevallani őket.

Az életednek nyugalmat hódítottál? Ez több, mint birodalmakat és városokat hódítani. Az ember legragyogóbb remekműve a helyes élet.

Nick Hornby

Fiatalon még nincsen olyan mély gödör, amelyből ne tudnál valahogy kikecmeregni, vén fejjel örülhetsz, ha egyből is kimászol. Ahogy öregszel, sokkal alaposabban tudod elszúrni a dolgokat.

Wass Albert

Ellophatod valakinek az aranyóráját és visszaadhatod megint. Ellophatod a pénzét és megtérítheted a kárt. Csak egyvalami van, amit nem téríthetsz meg soha. Ez az idő. Ha valakinek ellopod az idejét. Ha megvárakoztatsz valakit. Ez olyan, mintha ellopnál ennyi meg ennyi időt valakinek az életéből. Nem térítheted meg soha. Az idő az ember legnagyobb és legfontosabb kincse. Ellophatod valakinek a lovát és visszaadhatod megint. Mindenét ellophatod és megtérítheted. Csak az ellopott időt nem lehet megtéríteni soha. A várakozásban eltöltött időt semmi földi hatalom nem hozhatja vissza. Nincs, elveszett, vége. Örökre elveszett.

Ronil Caine

Az öregedés amúgy is egy aljas folyamat, mert egyik napról a másikra nem veszi észre az ember, hanem időről időre arcon csap valamivel, hogy "Helló, haver! Ha nem vennéd észre, telik az időd!"

Bud Spencer

Az agyam még mindig szeretné ugyanazokat a dolgokat csinálni, mint fiatalon, de a testem erre azt mondja: neked elment az eszed?

Winston Groom

Ha elcseszel valamit, addig tedd, míg fiatal vagy. Minél öregebb leszel, annál nehezebb lesz fölállnod a padlóról.

Mike Tyson

Az embernek túl későn jön meg az esze és túl hamar öregszik meg.

Született feleségek

Onnantól vagy középkorú, hogy az emlékeid fontosabbak, mint az álmaid.

Leonyid Leonov

Keserű dolog, ha az embernek deres fejjel kell beismernie elkövetett hibáit. De még keserűbb, ha már arra sincs ereje, hogy jóvá tegye.

Kiss Ádám

Mire az ember 50 éves lesz, addigra a happy és a birthday eltávolodik egymástól!

Madeleine L'Engle

Míg gyerekek vagyunk, úgy hisszük, hogy ha felnövünk, nem leszünk többé sebezhetőek. De felnőni annyit tesz, hogy elfogadjuk a sebezhetőséget. Az élet maga a sebezhetőség.

Massimo Scaligero

Valamennyi belső változás mindig a régi természet visszatérése miatti szétporladással jár és utánengedéssel végződik ha nincs ez ember étertesébe vésve.

Nincsen lehetőség szabaddá lenni az emberek számára, csak az ellenzők technikájának a felismerésében, akik ellen nem harcolni kell, akkor sem ha kezdetben szükséges is harcolni ellenük, hanem felismerni őket és amennyiben felismerték, a belső tekintettel nézni rájuk, és áthatni őket. Az ilyen tekintet válik ugyanis akciójuk határává.

A gondolkodás önmagában mindig imaginálás. Élő pillanatában, amely kivonja magát a tudat alól, minden gondolat képként születik. A gondolkodás vagy imaginálás mindig képként születik, az Énnek az asztrális lényével vagy lelki testével valő összehangoltságból fakad.

Mindaz ami úgy foglal le, hogy képtelenek vagyunk róla lemondani, ez baj akkor is, ha látszatra szellemi impulzusokról legyen szó. A jóság vagy moralitás impulzusa, ha autentikus, nem uralja az ÉN-t, hanem kifejezése az ÉN-nek. A lelket nemcsak a szellemmel ellenséges erőktől (arimán), de a szellemi szavalásától (lucifer) is meg kell szabadítani.

Rudolf Steiner

Ha a luciferi erők túlsúlyba kerülnek az emberben, sokféle ábrándot és zavartságot idézhetnek fel, amik mind lelki cselekvésbe torkollhatnak anélkül hogy a felsőbb világrendhez alkalmazkodnának. A luciferi hatás árnyoldalai a világrenddel szembehelyezkedő bölcselkedés, az elefántcsonttoronyba való begubózás, illetve a túlzott mellveregető magabiztosság egyéni álláspontunk hirdetésében.

Félelem és csüggedés nélkül azonban csak akkor tud az ember feltekinteni arra ami saját tökéletlensége mellett áll, ha ránevelte magát, hogy legyen ereje az élet nehézségeinek leküzdésére. Ha már a fizikai világban megszerezte a lelki erőt, hogy a fájdalmat, a szenvedést, és az élet nehézségeit leküzdje, ha megedződött abban hogy a nehézségekkel dacolva szinte kívánja azokat, akkor az ilyen érzés kialakításának pillanatától átéli magában az impulzusokat, bármi történjen is veled, túl fogsz jutni rajta mert egyre erősebbé válnak benned azok a tulajdonságok amelyeket azért sajátítottál el, hogy ezeket az akadályokat legyőzd.

Platon

A lélekben nem marad meg semmilyen beleerőszakolt ismeret.

Papp László

Nincs semmiféle titok. Az embernek oda kell figyelni arra amit csinál, fél gőzzel nem megy.

Szokratész

Az ember gondolatait és figyelmét elsősorban életének vezérelveire fordítja, helyesen alkalmazta-e azokat vagy sem? És miután alaposan megszűrte azokat, a megmaradtakat valóban követni fogja.

Arthur Hailey

Az embert az életben csak egy valami kötheti le maradéktalanul.

Niccolo Macchiavelli

Nincs nehezebben végigvihető, kétségesebb és és óvatosabban kezelhető dolog, mint a dolgok új rendjének kezdeményezése. 

Herbert Spencer

A nevelés nagy célja nem a tudás, hanem a cselekvés.

William James

Ahhoz képest amik lehetnénk csak félemberek vagyunk. Lelki és szellemi képességeink csak egy kis részét hasznosítsuk. Az ember általában jóval lehetőségei alatt teljesít, nagyon sok különböző képességgel rendelkezik, de használatukat rendre elmulasztja.

Bármivel foglalkozz is, egyedül az elszántásgon múlik minden. Ha valóban akarsz valamit, minden bizonnyal el is fogod érni. Ha jó akarsz lenni, jó leszel. Ha gazdag akarsz lenni, gazdag leszel. Ha művelt akarsz lenni, művelt leszel. De csak akkor, ha igazán akarod ezeket, ha mindennél jobban akarod, ha nem akarsz még száz különféle dolgot ugyanolyan nagyon.

Sigmund Freud

Az életben két dolgot kell csinálni, dolgozni és szeretni.

Marcus Aurelius

Különösen bemocskolja magát az emberi lélek, ha saját hibájából valósággal kelevénye vagy fekélye a mindenségnek. Mert zúgolódni bármi miatt is, ami velünk történik elrugaszkodás a természettől., amelynek csak egy parányi része is magában foglalja valamennyi más lény természetét. Ugyanez az eset, ha valaki elfordul embertársától, vagy ártó szándékkal ellene tör, mint ahogyan a haragvók szoktak. Harmadszor pedig úgy mocskolja be magát a lélek, ha élvezet vagy fájdalom legyűri. Negyedszer ha alakoskodik, ha tetteiben és szavaiban mesterkélt, őszinteség nélkül való. Ötödször ha tett vágyakozása elé nem tűz határozott célt, hanem mindent ötletszerűen következetlenül csinál, holott még a legcsekélyebb tevékenységnek is valami célra kell törnie. Az értelmes lények célja pedig az hogy a legősibb közösség alkotmánya elvének és törvényének engedelmeskedjenek.

Goethe

Zseni talán nincs is, csak szorgalom.

Augustinus

Ha a fegyelem szigorát elfojtják vagy aludni engedik, büntetlenül garázdálkodik a gonoszság.

Seneca

Arra ügyelj, vajon csak a filozófiában vagy magában az életben is haladál előre.

Dosztojevszkij

Minden emberben három én lakik. Az első amelyet másoknak mutat, a második amelyet a külvilág elől gondosan titkol, a harmadik amely tudatos önmaga előtt is hétpecsétes titok.

Dr Joseph Murphy

A kudarcnak alapvetően mindig két oka van, a hiányzó bizalom és a túlzott erőlködés.

Emerson

Az egyetlen hiba amit jóvá tenni nem lehet a gyengeség.

Dale Carnegie

A tétlenség kételyt és félelmet szül. A tett önbizalmat és bátorságot. Ha le akarod győzni a félelmet, ne csak ülj és gondolkodj róla. Menj, és tegyél valamit!

A világ legtöbb fontos dolgát olyan emberek érték el, akik akkor is tovább próbálkoztak, amikor már semmi sem segített.

Erich Maria Remarque

Az ember csak akkor lesz szegény, ha már semmit sem akar.

Mr Jones

What would you risk everything for? Is there anything that means that much to you? You are going to listen to this later? I hope you do. Save this one, this was a good one.

Van olyan dolog amiért mindent kockára tenne? Van bármi ami ilyen sokat ér önnek? Meghallgatja ezt később? Mentse el magának, ez jó, ez nagyon ott van.

Pablo Picasso

I do not seek. I find. Nem keresek. Találok.

Salvador Dali

Mikor én festek, a tenger tombol. Mások csak pancsolnak a fürdőkádban.

Ne féljenek a tökéletességtől! Sosem érik el.

Ki ne volna inkább boldog ostoba, mint okos nyomorult?

Peter F Drucker

Valahányszor egy sikeres vállalkozásra bukkansz, az azt jelenti, hogy valakinek volt bátorsága egy merész döntést meghozni.

Albert Einstein

Ha életedben a sikert A-nak vesszük, akkor A=x+y+z. x a munka, y a játék, z pedig az, hogy befogod a szád.

George Matthew Adams

Senki sem magától lett olyan, ami. Mind ezernyi más emberből vagyunk. Bárki, aki valaha is kedvességet tett nekünk vagy bátorítóan szólt hozzánk része lett a mi karakterünknek, gondolatainknak, és sikereinknek is.

Will Rogers

Ha sikeres akarsz lenni, a dolog nagyon egyszerű. Érts ahhoz, amit csinálsz! Szeresd, amit csinálsz! És higgy abban, amit csinálsz! Igen, ilyen egyszerű ez.

A. A Hodge

Könnyebb találni sok embert, akik elég bölcsek ahhoz, hogy felfedezzék az igazságot, mint egyet, aki elég rettenthetetlen ahhoz, hogy mindenféle szembenállás ellenére is kiálljon érte

Lee Iacocca

A dolgok leírásával járó fegyelem az első lépés a célkitűzés megvalósítására. Beszélgetések során az ember mindenféle homályos megfogalmazással és badarsággal élhet, gyakran észre sem veszi. De ha leírjuk gondolatainkat, valami arra kényszerít bennünket, hogy belemenjünk a részletekbe. Ily módon nehezebb becsapni önmagunkat

Jim Rohn

Aki egy életen át a félelmei által vezérelve sodródik együtt az eseményekkel, annak többnyire mások mondják meg azt is, hogy ő mit szeret.

Goethe

Az emberek ritkán érnek el sikert abban, amit nem szívesen csinálnak.

Paul J Meyer

A kudarcot vallottak kilencven százaléka valójában nem bukik el, egyszerűen csak feladják.

Joshua Wolf Shenk

A történetek nem érnek véget (...), és ez ellentmond a tisztességes befejezés iránti vágyunknak. A lezárás csupán mítosz: azért ennyire népszerű elképzelés, mert jól illeszkedik ahhoz a mélyen gyökerező igényünkhöz, hogy tapasztalatainkat történetekké kerekítsük.

Ka Hancock

Megtanultam már, hogy a valóság sokkal kegyetlenebb az őrületnél. Mert az őrület orvossággal kezelhető, elfojtható, csillapítható.

.................................................................................................................................................................................

He who can does, he who cannot, teaches. Aki tudja csinálja, aki nem tanítja.

Ha a rózsa nem dísze önmagának, nem dísze a kertnek sem.

A szerelem fiataloknak nemi vágy, középkorúaknak megszokás, öregeknek egymásrautaltság.

Don't  hate players, hate the game. Ne a játékosokat utáld, hanem a játszmát.

Mindenki a medencébe pisil, csak nem mindenki a trambulinról.

Nincs annál pusztítóbb erő, mint a szürkeség és a beletörődés.

Ha valamit nem akarsz megtenni, az egyik kifogás ugyanolyan jó, mint a másik.

Föld: nem kell őrültnek lenned, hogy itt élj. De segít.

Minden feltételhez kötött, csak nem mindig ismerjük a feltételt.

Az az ember viszi valamire, aki a szükségesnél többet teszi, és azt nem hagyja abba.

Szörnyet nevel a tenger, s kis patak, szerényebb adózó, ízesebb halat.

A halogatott reménység beteggé teszi a szívet.

A régiek kevesebbet beszéltek, már csak azért is, hogy ne mondjanak többet, mint amennyit tettek.

..................................................................................................................................................................................

 

 Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.

.............................................................................................................

Andy Mc Nab: Bravo two zero

 

A különleges erők alfája és omegája, az alaposság és a pontosság, ellenőrizd és teszteld, ellenőrizd és teszteld.

A tervezés mindig hosszú és fárasztó, éppen ezért mert mindent ki akarunk dolgozni a legapróbb részletekig.

Részletek, részletek, részletek. Nagyon nagyon fontos hogy nehogy nyomni akarja az ember ajtót ha egyszer húzni kell. Apró részletek elcseszése egyenlő elfuserált vállalkozás.

Baj akkor van ha a pasik abbahagyják az ökörködést és udvariaskodni kezdenek egymással.

A tűzharc előtti perc a legsötétebb. Ilyenkor nem lát az ember semmit.

Megtanultam hogy semmi sem olyan rossz mint amilyennek látszik.

Semmit sem veszek adottnak.

Van-e valami amit kihagytam vagy elfelejtettem? De hát egy bizonyos ponton túl nincs tovább, az ember az élete végégig mégsem totózhat azon, hogy min nem totózott eleget.

Sokféle forgatókönyvet végigpróbáltunk. A terepen a helyzet percről percre változhat, s az embernek mindenre számítania kell, hogy kellően rugalmas lehessen. Ezt pedig gyakorlással és csakis gyakorlással lehet elérni. A tervezés-felkészülésnek ezt a fázisát "próbálni-pofázni"-nak hívjuk, és a kínai tűzoltás elvére alapozzuk. rangtól függetlenül bárki beleugathat bárki és szétcincálhatja a másik elképzelését.

Persze minden fegyver annyit ér amennyit a kezelője. Nálunk minden lőgyakorlat éles, különben hogyan szokna hozzá az ember az életszerű helyzetekhez? A túzharc iszonyatos lármája le is bénítaná azt aki nem jártas benne.

A gyors és hibátlan munka keresztezéséről volt itt szó.

Egyszerre elborított a közösség érzése, hogy mind együtt vagyunk a szarban. A halálra gondolatot se vesztegettem, csak az foglalkoztatott  hogy vágjuk ki magunkat. Sokszor megesett már hogy a katonák a merő vadságuknak és az agresszivitásuknak köszönhetően élték túl a rajtaütést. Ezt fogjuk csinálni most is.

Minden órában pihentünk 5 percet ez a járőrözés szabálya. Ha az ember csak megy megállás nélkül a vakvilágnak, csak kikészíti magát, és nem megy semmire. Meg kell állnia, kifújni magát, inni egy kis vizet és menni tovább.

Ha én írányítok egy csatát és minden rendben, terv szerint megy, és győzelemre állok, akkor nagy vezető vagyok, pompás fiú. De azt, hogy tényleg alkalmas vagy-e a vezetésre vagy sem, csak akkor tudod meg, ha minden el van szarva, és te vagy döntési helyzetben.

..................................................................................................................................................................................

Bonaparte

A döntő pontra a döntő túlerőt.

A háború 90 százalékban információ.

A jövő világban az orvosok több életért felelnek majd, mint most mi, hadvezérek.

Van egyfajta rabló, akit a törvény nem büntet, és aki a legértékesebbet rabolja el az embertől: az időt.

A legnagyobb erkölcstelenség az, amikor valaki olyan dologba fog, amihez nem ért.

Ha békét tudnék kötni, arra jóval büszkébb lennék, mint a katonai sikerek révén szerzett kétes hírnévre.

A háborút általában a katonák nyerik, a hadvezérek pedig hasznot húznak belőle.

Soldiers generally win battles, generals get credit for them.

Semmi sem nehezebb nála, ezért a legértékesebb, a képesség dönteni.

Nothing is more difficult, and therefore more precisious, than to be able to decide.

Egy népet csak úgy lehet vezetni, ha jövőt mutatunk neki. A vezető: reménységmondó.

..................................................................................................................................................................................

A pszichológusok szerint a tanulsághoz kétféleképpen juthat el az ember

A gyakorlat törvénye alapján: Amikor hasonló események egész sorozata után változik meg a viselkedése

A hatás törvénye alapján: Egyetlen döntő esemény elég hogy a viselkedés megváltozzon.

..................................................................................................................................................................................

Oscar Wilde

A little sincerity is a dangerous thing and a great deal of it is absolutely fatal.Az őszinteség veszélyes dolog, és minél több van belőle, annál veszélyesebb.

Education is an admirable thing, but it is to remember from time to time, that nothing that is worth to knowing, can be taught. Az oktatás csodálatra méltó dolog, de időnként jó ha eszünkbe jut az is, hogy semmit amit tudni érdemes, nem lehet megtanulni.

Franz Schubert

No one feels another's grief, no one understands another's joy. People imagine they can reach one another. In reality they only pass each other by. Senki sem érzi át mások gyászát, senki sem érzi mások örömét. Az emberek azt hiszik elérik egymást. A valóságban csak elmennek egymás mellett.

John Simon

Democracy encourages the majority to decide thngs about which the majority is ignorant. A demokrácia arra bátorítja a tömegeket, hogy olyan dolgok felől döntsenek, amiről a tömegek semmit sem tudnak.

Sophie Tucker, american singer

From birth to age 18 a girl need good parents. From 18 to 35 she need a godd looks. From 35 to 55 she needs a good personality. From 55 on, she needs a good cash. Születésétől 18 éves koráig egy gyereknek jó szülőkre van szüksége. 18-tól 35-ig jó külsőre. 35-től 55-ig jó személyiségre. 55 felett sok pénzre.

Ismeretlen

The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world. A kéz amely a bölcsőt ringatja, a világot igazgatja.

Charles Buxton

Experience shows that success is due less to ability than to zeal. The winner is he who gives himself to his work body and soul. A tapasztalat azt mutatja, hogy a siker inkább a kitartásnak, mint a képességnek köszönhető. Mindig az a győztes, aki minden erejét összeszedve dolgozik.

Katherine Whitehorn

Find out what you like doing best and get someone to pay you for doing this. Találd ki mit csinálsz a legszívesebben, és találj valakit aki fizet neked érte.

Plutarkhosz

The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled. Az elme nem teherhajó, amit tele kell pakolni, hanem tűz, amit meg kell gyújtani.

Afrikai közmondás

Smooth seas do not make skillful sailors. Nyugodt tengerek nem nevelnek ügyes tengerészeket.

Old Farmer's Almanac

Don't worry about tempations, asyou grow older, it start avoiding you. Ami a kísértéseket illeti, ne aggódj, ahogy öregszel, egyre inkább el fognak kerülni.

Francis Bacon

Hope is good breakfast, but is a bad supper. A remény jó reggeli, de rossz vacsora.

Voltaire

Do well and you will have no need ancestors. Tegyél jót, és nem lesz szükséged ősökre.

Herodotos

Great deeds are usually wrought at great risks. A nagy tettek általában nagy kockázat mellett születnek.

Ambrose Bierce

Genious. To know whitout having learned, to draw just conclusions from unknown premises, to discern the soul of things.

A zsenialitás: tudni valamit anélkül hogy megtanultuk volna, pontos következtetéseket levonni ismeretlen tételekből, felismerni a dolgok lelkét.

Calvin Coolidge, The President if the United States)

Persistence. Nothing in the world can take the place of persistence. Talent will not. Nothing is more common than unsuccessfull men with talent. Genius will not. Unrewarded genius is almost a proverb. Education will not. The world is full educated derelicts. Persistence and determination alone are omnipotent. The slogan: "press on", has solved and always will solve the problems the human race.

Kitartás. Semmi a világon nem helyettesítheti a kitartást. A tehetség sem, semmi sem gyakoribb mint a tehetséges de sikertelen ember. A zsenialitás sem, a meg nem értett zseni fogalma lassan közhelynek számít. A műveltség sem, a világ tele van tanult csavargókkal. Egyedül csak a kitartás és az elszánstág a fontos. A mondás: "előre, gyerünk!" eddig is megoldotta és ezután is megoldja az emberiség gondját.

Heinrich Heine

Experience is a good school, but the fees are high. A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.

Vernon Law

Experience is a hard teacher, because she gives the test first, and the lesson afterward. A tapasztalat nehéz tanár, mivel nála először jön a teszt, és aztán a lecke.

Upanisádok

Where there is joy, there is creation. Where there is no joy, there is no creation. Know the nature of joy.ét.

Ahol öröm van, ott teremtés van. Ahol nincs öröm, ott nincs teremtés. Tudd az öröm természet

Ismeretlen

Life is though. It's thougher if you're stupid. Az élet kemény. Még keményebb ha hülye vagy.

Like most endeavours, life is seriously over-advertised and under-fuended.

Az élet, mint a legtöbb vállalkozás túl van reklámozva és alul van finanszírozva.

Talmud

Az ember olyan mint az árnyék. Elillan ideje a földön.

Szamuráj vers

Könnyű nyári fű, harcosok nagy álma, így végzi mind.

Szurovecz Kitti

Amikor megszülettél, a te életed kezdődött. Amikor meghalsz, a te életed ér véget. A többiek nem halnak veled szolidaritásból, csak mert úgy éltél, ahogy nekik tetszett.

Erwin Rommel

Ne harcolj, ha semmit nem nyersz a győzelemmel! 

 

És egy kis fotógyújtemény

http://fotok.freewb.hu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet