MENÜ

Sziderikus asztrológia
A fényszögek témája a másik oldalamon található: http://fenyszogek.freewb.hu/

A két weboldalamra több menüpontban feltöltött fotókat már nem lehet olvasható nagyságúra nagyítani egy kattintással, ezért ha érdekel, úgy tudod elolvasni őket, hogy lemented őket, és kinagyítod a saját gépeden.

 

NOVEMBER 1: Samhain

ír: szó - in, skót: szaven) a kelta újév,az ősök, az alvilági szellemek ünnepe

Istenei: Szürinksz - Pán 
Mindenszentek Napja, Halál ünnnep. A legjelentősebb ünnep a kelták számára. 
Jelentése: "nyár vége". A kelta évkezdő nap, a tél kezdete. 
A kelták két évszakra osztották föl az évet: a tél Samhain estéjétől (november 1) Beltane (május 1.) estéjéig tartott, a nyár kezdetéig. 
Az óesztendő végét, az újév kezdetét jelöli. A kelták hite szerint ezen az éjszakán egészen könnyen átjárhatóvá vékonyodik a túlvilág és e világ közti határ, a külső valóságunk és belső világunk közti függöny könnyedén fellibbenthető. 
A Samhain igazi értelme, jelentősége az eltávozottakkal való kapcsolat fölidézése, emlékük, szeretetük ápolása, majd békés elbocsátásuk, egyúttal előretekintés, az érkezők fogadása. "Engedd távozni a távozni akarót, engedd érkezni az érezni akarót" - soha ennél alkalmasabb időpontot! 

DECEMBER 22 Yule

Midwinter a Napisten újjászületése (téli napforduló)

Istenei: Artemisz, Juno, Lucina, Fryg, Attisz, Kübelé, Brighid, Isis, Démétér, Gaia, Diana, a Nagy Anya; Apollón, Rá, Odin, Lugh, aTölgyfakirály, az Egyszarvú, a Zöld Ember, az Isteni Gyermek, 
A szó jelentése: "Kerék." Az ősi kaldeusoknál a yule szó "kisded"-et, "kisgyermek"-et jelentett. A Nap visszatérésének ünnepe. Az éjszakák most a leghosszabbak. A napfordulótól kezdve egyre hosszabbodnak a nappalok. A fény újjászületik, napról napra erősödik. A fény és a  szabadban nagy örömtüzet gyújtottak, a Yule - tuskóval, azt körbetáncolták, énekeltek. Minden zaj és dáridó a Nap ébredését segítette elő, és a tavaszt sürgette. 
Szimbolikája: a Nap újjászületése, az év leghosszabb éjszakája, a Téli Napforduló, befelé tekintés, a Jövő tervezése

FEBRUÁR 1-2: Imbolc

A növekvő fény, megtisztulás ünnepe 
Az Imbolc istenei: az összes szűz és hajadon istennő, Brighid, Aradia, Athena, Inanna, Gaia, Februa, a termékenység és a    szerelem istenei, Aengus Og, Eros, Februus 
Az Imbolc szimbolikájaTisztaság, Növekedés és Megújulás, az Istennő és az Isten újraegyesülése. Termékenység, a régi szétosztása és az újra való felkészülés. 
Imbolc, druida nevén Oimealg a szoptatós juhok ünnepe. A skót-kelta “oimelc” szóból ered, ami azt jelenti: “anyajuhok teje”. Ez a magok megáldásának és a mezőgazdasági eszközök megszentelésének ideje. Ez jelzi az év sötét felének közepét. A Szűz ünnepe, egészen március 21.-ig, ez a növekedésre és megújulásra való felkészülés időszaka. 
Brighid kígyója előbukkan a Földanya méhéből, hogy megnézze, milyen az időjárás, (a Gyertyaszentelő eredete) és néhány helyen ilyenkor kezdenek a fagyott földből kibújni az első sáfrányok.

MÁRCIUS 21 Ostara

Az ébredő természet, a tavasz ünnepe (tavaszi napéjegyenlőség)
Istenei: Phoróneusz, Prométheusz, Phaethón, Kronosz, a termékenység szász istennőjét, Eostre-t, valamint a germán Ostarát köszönthetjük e napon. 
A fák ünnepe, a tavaszi napéjegyenlőség ünnepe. Az igazi tavasz első napja. Március 19. és 21. közé szokott esni. Ekkor egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. 
Minden természetvallás megünnepli ezt a napot, amikor a Természet felébred hosszú téli álmából, a Föld újra termékennyé válik - elkezdődhet a vetés, az ültetés, kihajtanak az ősszel földbe rejtett magok. Ami most éled, annak gyümölcsét élvezhetjük később. 

Május 1 Beltane 

A virágba borulás, lombok, szerelem, isteni nász ünnepe

Istenei: Athéné, Minerva, Musae, Halál és holdistennők, boszorkányok, tündérek 

Beltane az ünnep ősi kelta neve, az ír-kelta "Bealtaine" vagy a skót kelta "Bealtuinn." anglicizált változata. Mindegyik egyaránt Bel tüzét jelenti. Bel (Beli, Belinus) a kelta fényisten. A közel-keleti Baal istenre vezetik vissza eredetét. Beltane eredetileg kelta vagy druida tűzfesztivál volt, amit az Istennő és a Szarvas istenség egyesülésének megünneplésére celebráltak, a termékenység dicsőítésére. Az ősidőkben juhokat áldoztak fel tűzben, a termékenységért. 
Walesben Creiddyladhoz kapcsolódott az ünnep, és gyakran Május Királynőjének hívták. Beltane az ifjú Isten férfivá serdülésének ünnepe. Ekkor szeret bele az Istennőbe, és szerelmük beteljesül a mezőkön, virágos réteken. Az Istennőben megfogan az Istenség. Az Ő termékenységének, megtermékenyülésének ünnepe ez. A virágok és a zöld lombok az Istennőt jelképezik, maga a májusfa az Istenséget.
Beltane jelenti az életerő, a szenvedély visszatérését, és a vágy beteljesülését. 
Az ünnep szimbólumai: Májusfa 
Eredetileg fallikus szimbólum. Főleg legények állították a kiszemelt leányoknak. Az egyes fafajtáknak is megvolt a sajátos jelentése. Színes kendőkkel, szalagokkal díszítették föl, ezek egyértelmű nőszimbólumok. Máshol enni- és innivalókkal díszítették.

JÚNIUS 21 Litha 

Midsummer - a Napisten és Földanya nászünnepe (nyári napforduló) 

Az angolszász naptár hatodik és hetedik hónapja, nagyjából június, július megfelelője. 
IsteneiÍzisz, Ozirisz, gall Uroica istennő, Aphrodité, Erycina, méh, Erósz, szász gabonaistennő - Ceres, Deméter (a szó jelentése: Hold), minden napisten- és istennő, várandós istennők. 
Szent Iván-nap, Szent Iván-éj, Keresztelő Szent János napja, "virágos" Szent János napja, nyári napforduló, Alban Hefin (druida), Alban Heruin ("A Part Fénye": a "Föld Fénye" és a "Víz Fénye" - azaz a két napforduló közti ünnep), verbéna-ünnep (spanyol), Tölgyünnep (kelta) 
Az év leghosszabb napja, a föld bősége, szépsége, ereje teljében. Csúcspont. Ettől kezdve rövidülnek a napok, míg Yule napján újra meg nem fordul a Nap járása. E nap alkonyán, akárcsak Samhainkor megnyílnak a világok közti kapuk, és a tündérnép átjön a mi világunkba. A dolgok ma ellenkezőjükre fordulnak, megkeverednek, ez a nap a kívánságok ideje. 

AUGUSZTUS 1 Lugnasadh 

Lammas - gabona, aratás, új kenyér 

Istenei: Silvanus (Mars), Saturnalia, Jézus újjászületése, a természet örök  megújulása, kedd, Tyr, Tiw, etruszk Tin, Vénusz, Junó - Héra, Nemezisz - Fortuna, héroszok,(Páris, Héraklessz, Hesperidák 

A kelta év utolsó negyedének kezdetét jelzi. A három aratóünnep közül az első. (A másik kettő: Mabon és Samhain). A most kezdődő ciklus vége az, amikor behajtják a nyájat a mezőkről.
Nehéz ráhangolódni, de a nyár végét és az ősz kezdetét jelzi. Persze, az augusztusi nap még forrón süt, ám a nappalok már észrevehetően rövidebbek, az éjszakák hűvösebbek, a nappali árnyékok hosszabbak - az ősz már a kertek alatt lopakodik. Az ünnep a nyári napforduló utáni 40. napra esik, hagyományosan augusztus 1. (ill. a kelta szokásoknak megfelelően: július 31. napnyugtával kezdődik az ünnep). A nap legfőbb istensége Lugh.

A kelták mindig napnyugtától napnyugtáig számítottak egy napot. Ezért ünnepeik is a megadott nap előestéjén kezdődtek.


SZEPTEMBER 21 Mabon 

A betakarítás, szüret, a nagy nyári munkák befejezése fölötti elégedettség, harmónia, egyensúly (őszi napéjegyenlőség) 

Istenei: Ozirisz, Dionüszosz, Noé, Halál,
Az aratás, betakarítás befejeződött. A nap és az éj egyforma hosszú. Az Istenség készülődik már, hogy elhagyja fizikai testét, hogy megújulhasson, és majd újjászülethessen az Istennőtől. A természet hanyatlóban, a télre készülődik, a visszavonulás, pihenés, nyugalom ideje lesz. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje. Hálaadás és meditáció ideje ez. A nyáron gyűjtött folyami, folyóparti kavicsok most tölthetők fel mágikus erővel, különféle praktikákhoz.

    

 

 

 

 

Asztali nézet