MENÜ

Sziderikus asztrológia
A fényszögek témája a másik oldalamon található: http://fenyszogek.freewb.hu/

A két weboldalamra több menüpontban feltöltött fotókat már nem lehet olvasható nagyságúra nagyítani egy kattintással, ezért ha érdekel, úgy tudod elolvasni őket, hogy lemented őket, és kinagyítod a saját gépeden.

 

Merkúr
 
 
  Merkúr

A Merkúr az a bolygó, ami a többivel ellentétben, tulajdonképpen az iránt érdeklődik, ami nem érzéki, de olyan természetű, hogy kombinálható.

Benne találhatók a jó kombinációs képességű gondolkodás mesterei, a Jupiterben pedig a bölcsességgel teli gondolkodás mesterei.

A Merkúr ahhoz ad erőt, ami az emberben észbeli és értelmi adottság. Pontosan a Merkúrban rejlenek a jó kombinációs képességű megismerőerők mesterei.

 

A Merkúr már nem az asztrális test felső részében hat, mint a Nap, a Szaturnusz, a Jupiter és a Mars, hanem az alsó emberben (szív alatt). Az emberi arrcal szemben hat kívűlről.

Az ember egész LÉGZŐ ÉS KERINGÉSI RENDSZERÉBEN gondoskodik az asztrális test hatékonyságának közvetítéséről.

Tehát amíg a Szaturnusz az egész lélek magatartásáról, az idegrendszerről gondoskodik az egész organizációban, a Jupiter a gondolkodásról, a Mars pedig a beszédről, addig a Merkúr a légző és keringési rendszerben tevékenykedik. Belsőleg az emberi szervezetet megragadja, és erőit onnan újra kisugározza. (A Merkúr erők a Holdhoz hasonlóan beavatkoznak az anyagcserébe.)

A Merkúr esetében a régi bölcsesség mindig a Nap és a Föld közötti helyzetét szemlélte mint jelentőségteljest. Amikor a Merkúr eltakarja a Napot, gyengíti az életet, és ezáltal ösztönzésre talál a legyengült élet a belsőben. Az ember, ha az életet nem gyengítené a Merkúr, ha valamit magához venne, azonnal kihányná, semmit sem tűrne el magában a külső anyagból, folyamatosan hányna. Leszokna az evésről, mert túlságosan unalmas lenne. A Nap élete pontosan ilyen erős az emberben. Ha tehát csak szív, Napélet lenne, az ember semmit sem tudna feldolgozni magában az anyagokból. Mindent rögtön kihányna. Hogy az ember anyagcserét alakíthat ki, azt csupán annak a körülménynek köszönheti, hogy a Merkúr valamennyire gyengíti a Napéletet.

A régi bölcsesség tehát úgy gondolta, hogy a keringésélet és az anyagcsereélet  között a kozmoszból a Merkúr lény hat. A Merkúrlény tehát az anyagot az emberi szervezeten áttolja az egyes szervekbe. Az erőt beletolja a mozgáséleten keresztül.

"Mert hát Mercur s Venus gyermekei

örökké egymás ellenfelei

ennek tudomány kell s bölcselem

annak pedig mulatság féktelen"

 

Merkúr

Jelleg: légies, férfias és nőies összevegyülve, sokoldalú

Az értelem, a gondolkodásmód jelölője. Befolyásolja az intelligenciát, a tanulási készséget, a mozgékonyságot. A kapcsolatteremtés, az érintkezés és a közvetítés bolygója.

Harmonikus jellemformáló hatása:
gondolatgazdagság, sokoldalú érdeklődés, gyors felfogást, logikus, kritikus szellemű, talpraesett, találékony, jól ír, világosan fogalmaz, utazástkedvelő.

Diszharmonikus jellemformáló hatása:
rafinált, alacsony gondolkodású, korlátolt, árulkodó, szeszélyes, fecsegő, tolvaj, csaló, hűtlen, szórakozott, szétforgácsolódott, feledékeny, zavaros beszédű.

 

 

 

Asztali nézet